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Methods and Assistance Program Review 
Mandatory Requirements Guidelines 

2012-13 MAP Reviews 
April 4, 2013 

 
These guidelines are meant to assist the Methods and Assistance Program (MAP) reviewers in answering MAP questions 
during the course of a review. They are not intended to give specific instructions to appraisal districts, although they may be 
used by appraisal districts to better understand the reviewers’ activities and better understand the MAP instrument. 
Reviewers are trained on the use of these guidelines. That training includes gathering and evaluating evidence, using 
professional judgment and determining when to contact management concerning processes, procedures or policies that may 
not, at first sight, meet the requirements of the MAP instrument. 
 
Variation among appraisal districts in complexity, size, topography, property types and duties can result in additional 
explanation in some areas. These guidelines are periodically reviewed and are subject to changes or additions.  Additions or 
changes may result from: 

• law and rule changes; 
• changes in appraisal standards;  
• changes in generally accepted appraisal practices; 
• court and attorney general opinions; or 
• opinions issued by appraisal organizations and entities.      

The most current version of these procedures is the one with the most recent date. 
 

QUESTION 1 
Does the appraisal district board of directors, through the chief appraiser, ensure that the appraisal district budget is 

prepared and followed according to Tax Code Chapter 6? 
 
Data 

• Most recent proposed budget 
• Notice of most recent budget hearing 
• Board of directors’ meeting minutes and agendas for the previous two years 
• Two most recent financial audits 

 
It will be necessary to determine the answers to most of these questions onsite through interviewing the chief appraiser or 
designee and viewing additional documents. 
 
The following questions should be used to answer this mandatory question: 
 

 
2. Did the BOD comply with Tax Code Section 6.06(b) in reference to the hearing 

on the proposed budget? YES  NO  
  

• The CAD BOD secretary delivered (Tax Code 6.06(b)) notice of hearing on the proposed budget to the presiding officer 
of each governing body at least 10 days before the hearing 
The BOD held the hearing on the date advertised 

• The BOD held the hearing, made any amendments and approved the budget before September 15th 
• The adopted budget includes items in the proposed budget 

1. Did the CAD prepare a proposed budget (Tax Code 6.06(a)) that includes the 
following items? YES  NO  

 
• Each proposed staff position 
• Proposed salary (or range) for each position  
• Proposed benefits for each position (this can be listed as a total benefit amount for each position) 
• Each proposed capital expenditure 
• Estimate of amount of the budget that will be allocated to each taxing unit 
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•  If the governing bodies of a majority of the taxing units entitled to vote on the appointment of board members 
adopted a resolution disapproving of the budget, the CAD adopted a new budget within 30 days of the disapproval 

• NOTE: the Tax Code requires the board secretary to deliver the notice; however, the board may cede the authority to 
deliver a copy of the proposed budget to the chief appraiser. You need to see something in writing to document that the 
board has given this authority to the chief appraiser. 

o NOTE: Never tell a CAD that there must be a board resolution for this. The CAD can show you anything 
demonstrating that the board has instructed the chief appraiser to deliver notices (note, email, board minutes, 
etc.). If the CAD does not have this documentation, the chief appraiser can provide a written statement 
explaining that the authority was given to them (an email is acceptable). 

 
3. If the CAD amended its budget (Tax Code Section 6.06(c)) did the BOD 

secretary deliver a written copy of the proposed amendment to the presiding 
officer of each governing body at least 30 days prior to acting on the 
amendment? YES  NO  

• NOTE: The answer to this question will be NOT APPLICABLE if the CAD has not had any budget amendments 
within the last two years 

• NOTE: We are not determining if they made an amendment, we are only determining if they followed the correct process 
if they state that they made an amendment. 
o If there is any question about whether something is considered an amendment, have them consult with their 

attorney for the answer 
• NOTE: the Tax Code requires the board secretary to deliver the notice; however, the board may cede the authority to 

deliver a copy of the proposed amendment to the chief appraiser. You need to see something in writing to document that 
the board has given this authority to the chief appraiser. 
o Note: Never tell a CAD that there must be a board resolution for this. The CAD can show you anything 

demonstrating that the board has instructed the chief appraiser to deliver notices (note, email, board minutes, etc.). 
If the CAD does not have this documentation, the chief appraiser can provide a written statement explaining that 
the authority was given to them. 

 
4. Were payments disbursed according to the requirements in Tax Code Section 

6.06(f)? YES  NO  
  

• The CADs funds are disbursed only by written check, draft, or order 
• The CAD funds are disbursed with the signatures of the board chairman and secretary 

o If not, the BOD has authorized that the chief appraiser, or chief appraiser’s designee, may sign the checks, drafts or 
order 

• NOTE: Never tell a CAD that there must be a board resolution for this. The CAD can show you anything 
demonstrating that the board has given authority to the chief appraiser to sign off on funds disbursement (note, email, 
board minutes, etc.). If the CAD does not have this documentation, the chief appraiser can provide a written statement 
explaining that the authority was given to them. 

 
5. Do published notices comply with Tax Code Section 6.062? YES  NO  

  
• The chief appraiser gave notice of the public hearing at which the board considers the budget by publishing the notice in a 

newspaper having general circulation in the county at least 10 days prior to the hearing. 
• The notice was no smaller than one-quarter page of standard-size or tabloid-size newspaper 
• The notice was NOT in the part of the paper designated for legal notices and classified advertisements 
• The notice set out the time, date and place of the public hearing 
• The notice included a summary of the proposed budget 
•     The proposed budget summary include the following: 

o The total amount of the proposed budget 
o The amount of increase proposed from the budget adopted for the current year 
o Number of employees compensated under the current budget and the number of employees to be compensated 

under the proposed budget 
• The notice stated that the appraisal district is supported solely by payments from the local taxing units served by the CAD 



2012-13 Mandatory Question Guidelines 
 

3 

• The notice contain the following statement:  
o If approved by the appraisal district board of directors at the public hearing, this proposed budget will take effect 

automatically unless disapproved by the governing bodies of the county, school districts, cities, and towns served 
by the appraisal district. A copy of the proposed budget is available for public inspection in the office of each of 
those governing bodies. 

 
6. Does the CAD have a financial audit for the previous fiscal year? YES  NO  

 
7. Has the appraisal district had a financial audit prepared each year for the last 

five years? YES  NO  
 

8. Has a copy of the financial audit been delivered to the presiding officer of each 
governing body of each taxing unit participating in the appraisal district? YES  NO  

 
• NOTE: if the chief appraiser does not have documentation showing that this was delivered, the chief appraiser can 

provide a written statement explaining that it was delivered 
 

9. Does the chief appraiser provide a financial or expenditures report at each 
board meeting? YES  NO  

 
10. If the financial audit has findings, does the chief appraiser provide updates at 

board meetings on the implementation of the findings? YES  NO  
 

• NOTE: The answer to this question will be NOT APPLICABLE if there have not been any audit findings for the 
past two years 

 
*In order to get a PASS, the CAD may miss only one of the previous questions (sub-questions 1-10)* 
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QUESTION 2 
Do the chief appraiser and appraisal district staff communicate with the public concerning appraisal district duties and 

responsibilities and the role of taxpayers in the property tax system? 
 
*NOTE: Read and become familiar with the IAAO Standard on Public Relations to better understand this mandatory 
question*  
 
*NOTE: If this question is a PASS, questions 12 and 13 in the evaluation document should be YES* 
 
Data 

• Written documents explaining how property is appraised (if completed) 
• Training materials for customer service/public relations classes offered by the CAD (access on-site) 
• Documentation showing that the chief appraiser makes public appearances (access on-site) 

 
The following questions should be used to answer this mandatory question: 

 
1. Does the chief appraiser make appearances at least twice per year before the 

public, other than at meetings of the board of directors?  YES  NO  
 

• Review data showing that the chief appraiser makes public appearances 
o Agendas, write-ups, newspaper articles (advertising the public appearance), publications of organizations, 

website notices (advertising public appearances) 
• NOTE: Interviews in the newspaper, etc. are acceptable for this question 

 
2. Does the CAD maintain contact with the public by providing written 

publications and annual reports as described in IAAO’S Standard on Public 
Relations?  YES  NO  
 

• *Make sure the answer to MAP evaluation document question 12 (all tiers) and this one are the same* 
• Refer to the 2012-13 MAP Guidelines and Checklists document, question 12 for guidelines for this question 

 
3. Does the CAD offer training to employees for customer service/public relations 

as described in IAAO’S Standard on Public Relations?  YES  NO  
 

• *Make sure the answer to MAP evaluation document question 13 (tiers 1-3) and this one are the same* 
• Refer to the 2012-13 MAP Guidelines and Checklists document, question 13 for guidelines for this question 

 
*In order to get a PASS, the answers to all three questions must be YES* 

http://www.iaao.org/uploads/Standard_on_Public_Relations.pdf
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QUESTION 3 
Do the appraisal district personnel or contractors have the education, training and experience to perform the duties of the 

appraisal district? 
 
Data 

• Evidence that the chief appraiser attended the Chief Appraiser Institute (if applicable)  (access on-site) 
• Procedures for hiring new staff 
• Contracts for appraisal services  
• Proof of current appraiser certification(s) for the appraisers employed by the appraisal services contractor 
• TDLR numbers for all appraisers in the CAD 

  
The following questions should be used to answer this mandatory question: 

 
1. Did the chief appraiser complete the training required by Tax Code Section 

5.042 within one year of being hired?  YES  NO  
 

• Review documentation provided by the CAD (completion certificate, etc.) showing that the chief appraiser completed the 
Chief Appraiser Institute (if applicable)   

• Review documentation showing the chief appraiser’s date of hire 
o If the chief appraiser was hired after July 1, 2006, the training must have been completed within 1 year of the 

hire date 
o If the chief appraiser has continuously served since prior to July 1, 2006, the training is not required 

• NOTE: This question does not apply to a chief appraiser who is also the elected County Tax Assessor-Collector 
•  NOTE: Tax Code Section 5.042(b) states that “a person may serve in a temporary, provisional, or interim capacity 

as chief appraiser for a period of up to one year without completing the training required by this section.” 
 

2. Does the CAD offer training to employees for customer service/public relations 
as described in IAAO’S Standard on Public Relations?  YES  NO  

 
• *Make sure the answer to MAP evaluation document question 13 (tiers 1-3) and this one are the same* 
• Refer to the 2012-13 MAP Guidelines and Checklists document question 13 for guidelines for this question 

 
3. Does the chief appraiser ensure all appraisal staff completes all requirements 

for becoming a Registered Professional Appraiser by the Texas Department of 
Licensing and Regulation? YES  NO  

 
• *Make sure the answer to MAP evaluation document question 46 (tier 1), 42 (tier 2) or 30 (tier 3) and this one are 

the same* 
• Refer to the 2012-13 MAP Guidelines and Checklists document, question 46 (tier 1), 42 (tier 2) or 30 (tier 3) for 

guidelines for this question 
• NOTE: Current registration with TDLR is acceptable 

 
4. Have all the CAD’s appraisers met the continuing education requirements of 

the Texas Department of Licensing and Regulation? YES  NO  
 

• NOTE: This question should be answered in conjunction with MAP evaluation question 46 
• While you are checking for the TDLR registration requirements for the previous question, you can view the continuing 

education information and determine if all appraisers are up-to-date with their requirements 
• NOTE: Current registration with TDLR is acceptable 

 
5. Do all contracted appraisers have the certification/licensing required by the 

Texas Appraiser and Licensing Certification Board or other 
certification/licensing board? YES  NO  

 
• NOTE: Current registration with TDLR is acceptable 
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6. Have all contracted appraisers met the continuing education requirements of 

the Texas Appraiser and Licensing Certification Board or other 
certification/licensing board? YES  NO  
 

• NOTE: Current registration with TDLR is acceptable 
 
*In order to get a PASS, the CAD may miss only one of the previous questions*
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QUESTION 4 
Is the implementation of the appraisal district’s most recent reappraisal plan current? 

 
Data 

• Current reappraisal plan 
• Appraisal records (access on-site) 

 
*If the CAD does not have a current reappraisal plan, this question is a FAIL* 
 
If the CAD has a current reappraisal plan, perform the following assessment of the plan: 
 

1. Does the CAD have all the statutory components included in the plan? YES  NO  
 

• Identify the properties to be appraised 
• Provide for identifying and updating relevant characteristics of each property in the appraisal records 
• Define the market areas for the county (the actual market areas for the county must be identified, the plan cannot just 

explain how market area analysis will be done or just give explanatory information about what a market area is) 
• Provide for identifying and updating relevant characteristics that affect property value in each market area, including: 

o the location and market area of property; 
o physical attributes of property (size, age, and condition); 
o legal and economic attributes; and 
o easements, covenants, leases, reservations, contracts, declarations, special assessments, ordinances, or legal 

restrictions 
• An appraisal model that reflects the relationship among the property characteristics of the properties being appraised 
• Provide for applying the conclusions reflected in the model to the characteristics of the properties being appraised 
• Provide for reviewing the appraisal results to determine value 

 
2. Does the reappraisal plan reference or include a work schedule, calendar, 

timeline or other means to determine a “completed work by” timeline? YES  NO  
 

• A reference to a work plan outside of the reappraisal plan is acceptable (obtain a copy of the work plan) 
• The work schedule, calendar, or timeline must include tasks involved in the CAD’s reappraisal work, it cannot just be a 

tax calendar that lists statutory deadlines, etc. 
NOTE: If the CAD does not have a work plan (work schedule, calendar, timeline or other means to determine a “completed 
work by” timeline), this question is a FAIL 
 

3. Have all scheduled activities been completed timely? YES  NO  
 

• Review the work plan to determine which appraisal activities should have been completed by the date you are in the CAD 
(from January 1 through the date you are in the CAD) 

• Interview the chief appraiser, or designee, and have them show you proof that the activities have been completed and are 
on track with the work plan 

o This includes looking at a sample of appraisal cards for verification 
• If any of the activities are incomplete, request a written explanation for the delay, including an estimated time of 

completion 
o Determine if the explanation is reasonable (check with your supervisor if you are unsure about what is 

reasonable) (e.g. a natural disaster or any other disaster beyond the control of the appraisal district that delayed 
completing appraisal activities by the planned date) 

 
*In order to get a PASS, the answers to all three questions must be YES* 
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